Szentgotthárdon megkezdődött a PureTech motorok gyártása

PSA motorok gyártása Szentgotthárdon

Sajtóközlemény
Szentgotthárd, 2020. január 9.

  • A gyártókapacitás évi 350 ezer motor előállítását teszi lehető, hozzájárulva a benzin motorok iránti nagy igények kielégítéséhez
  • A Flex üzem korszerű gépsorait alakították át az új motorok gyártásához
  • Az Opel Szentgotthárd motorgyárának 27 éves története új fejezetéhez érkezett

Szentgotthárdon ünnepélyes keretek között megkezdődött a PSA csoport PureTech háromhengeres turbo benzinmotorjának a sorozatgyártása. Magyar részről Magyar Levente a Külgazdasági és Külügyminisztérium frankofón ügyekért felelős miniszteri biztosa, a PSA csoport központjából Yann Vincent gyártásért felelős alelnök indította el az új motorok gyártását a francia nagykövet, Pascale Andreani és a gyár dolgozóinak jelenlétében.

A szentgotthárdi gyártás megindításával tovább szaporodott azon PSA gyárak sora, amelyek a globális igények kielégítését segítik. A PureTech motorcsaládot eddig Franciaországban (Douvrin, Temery), Lengyelországban (Tychy), Kínában (Xiangiang), Marokkóban (Kenitra) és Indiában (Hosur) gyártották.

Eddig már ötmilliónál is több készült ebből a motorból és a szentgottárdi új kapacitás beindítása összhangban van a növekvő piaci igényekkel, amelyek jelentős részben abból erednek, hogy az új Opel/Vauxhall modellek sora épül PSA platformokra és technológiákra. Ez a rendkívül hatékony motorcsalád is hozzájárul a CO2 kibocsájtás csökkentéséhez, az előző generációhoz képest a PureTech benzinmotorok fogyasztása 4%-al csökkent.

PSA motorok gyártása Szentgotthárdon

Az Opel Szentgotthárd üzemét - amely több mint 27 éves múltra tekint vissza – átalakították az új motorok gyártásához. Az átalakítást túlnyomó részt a gyár saját embereivel és erőforrásaival oldották meg, ráadásul úgy, hogy közben folyt a korábbi motorvariánsok gyártása is. Az átalakítások után az üzem képes az új PureTech benzinmotorokkal párhuzamosan folytatni a korábbi  erőforrások gyártását is ameddig erre igény van.

„Ennek az új korszerű motornak a gyártásával Szentgotthárd fontos szereplőjévé válik a PSA csoport gyártó infrastruktúrájának, amely a cég mind az öt autómárkáját hivatott ellátni. A gyár zökkenőmentes átalakítása és modernizálása köszönhető az itteni kollégáknak, csapatoknak és annak a szociális párbeszédnek, amely a szakszervezetekkel folyt. Ami ma itt történik, az jó hír a PSA Csoportnak, vásárlóinknak és saját dolgozóinknak is és bizonyítja, hogy Szentgotthárdnak fenntartható jövője van.” – mondta Yann Vincent, a PSA Csoport gyártásért felelős alelnöke.

„A PureTech motorok gyártásának megkezdésével új fejezetet nyitunk a szentgotthárdi gyár életében.  Bizakodóan nézünk az új feladatok elé. Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulhatunk a korszerű PureTech motorok gyártásával a cégcsoporton belül az alacsony károsanyag kibocsájtási célok eléréséhez” – jelentette ki az új motorgyár beindításakor Grzegorz Buchal gyárigazgató.