TOVÁBB A TARTALOMRA
Fenntartható fejlődés

TERVEZÉS

INNOVÁCIÓ ÉS KÖRNYEZETBARÁT TECHNOLÓGIÁK

 

Mérnökeink már a tervezés első fázisaiban azon dolgoznak, hogy a járművek környezetre gyakorolt hatása életciklusuk valamennyi szakaszában a lehető legkisebb legyen. A Peugeot célja, hogy a környezetvédelmi normák tiszteletben tartása mellett lépéselőnybe kerüljön a fenntartható mobilitás terén. A Peugeot jelentős energiát fektet a járművek ökológiai lábnyomának csökkentését célzó  zöld technológiák fejlesztésére..

 

A FOGYASZTÁS ÉS KÁROSANYAG-KIBOCSÁTÁS CSÖKKENTÉSEAzon dolgozunk, hogy optimalizáljuk a belsőégésű motorok hatásfokát, például Stop & Start rendszerrel.

A Hybrid4 technológia segítségével ötvözzük a hagyományos motor és az elektromos meghajtás előnyeit.

A felelős városi közlekedért készítjük a 100% elektromos Peugeot e-208 és e-2008 modelleket.ZÖLD ANYAGOK

 

A "zöld" anyagok elnevezésen három anyagcsoportot értünk:

 • az újrahasznosított műanyagokat, 
 • a természetes eredetű anyagokat (fa, növényi rostok stb.), 
 • a bioalapú anyagokat (nem kőolajból, hanem újrafelhasználható forrásokból származó polimerek).

 

A PSA Csoport vezető szerepre törekszik ezen a téren is: autónként átlagosan 30% újrahasznosított vagy fenntartható forrásból származó alapanyagot használunk. Természetesen ezek az anyagok is a legszigorúbb minőségi és biztonsági követelményeknek felelnek meg.

Különös figyelmet fordítunk a "zöld" anyagok használatára, melyek segítségével csökkenteni tudjuk a fosszilis műanyagok mennyiségét, miközben a műanyag újrahasznosítását is támogatjuk.

KÖRNYEZETTUDATOS TERVEZÉS

FENNTARTHATÓ TERVEZÉS

A termékfejlesztés során a Peugeot újrahasznosítási stratégiája két fő elemből áll:

 

 • Fenntartható tervezés
 • Az anyagok életciklusának fejlesztése és beépítése a járműgyártás folyamatába.

INTEGRÁLT FELELŐSSÉGVÁLLALÁS:

Fejlesztés

 • Életciklus értékelések
 • Fenntartható forrású anyagok használata

 

Gyártás:

 • Újrahasznosított alapanyagok használata

 

Használat:

 • Márkakereskedések hulladékgazdálkodása
 • Alkatrészek
 

Újrahasznosítás:

 • Az autó újrahasznosítása
 • Veszélyes anyagok ártalmatlanítása

KÖRNYEZETTUDATOS TERVEZÉS:

 • Fenntartható anyagok használata 
 • Veszélyes anyagok ártalmatlanítása
 • Előkezelés

 

Folyamatosan növeljük az újrahasznosított és hasznosítható anyagok használatát. A Peugeot arra törekszik, hogy kötelezettségvállalásának eleget téve, a termékek 30%-ában zöld anyagokat használjunk. Technikai szempontból jelentős erőfeszítéseket teszünk az újrahasznosított anyagok mennyiségének növelésére. 

 

Az újrahasznosított anyagoknak ugyanolyan minőségi és műszaki követelményeknek kell megfelelniük, mint a hagyományos termékeknek. Az újrahasznosított anyagokat  akkor részesítjük előnyben, ha használatuk nem növelik az alkatrész árát.

GYÁRTÁS

ISO 14001 TANÚSÍTVÁNY

Minden gyártóüzemünk ISO 14001 minőségbiztosítási tanúsítvánnyal rendelkezik. Ez a szabvány megköveteli, hogy a gyárak olyan eszközöket és megoldásokat vezessenek be, mellyel megfigyelhetik, ellenőrizhetik és mérhetik a  termelésük környezetre gyakorolt ​​hatását. Ehhez a teljes személyzet megfelelő, folyamatos képzésére is szükség van.

JAVÍTÁS ÉS HULLADÉKGAZDÁLKODÁS

A Peugeot hálózat a környezetgazdálkodás szempontjából három fő kritérium iránti elkötelezettséget vállal:

 

 • szelektíven gyűjti a gépjárművekből származó hulladékokat, így azokat a hivatalos begyűjtő szervezetek össze tudják gyűjteni,
 • maradéktalanul megfelel a vonatkozó nemzeti és európai szabályozásoknak,
 • gondoskodik a hulladék további útjának nyomonkövethetőségéről, ezzel gondoskodva a megfelelő újrafeldolgozás lehetőségéről

FELÚJÍTOTT-CSEREALKATRÉSZ: KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ MEGOLDÁS

A Felújított-cserealkatrészeket rendkívül szigorú szabvány szerint újítjuk fel és ugyanolyan gyártói jótállás vonatkozik rájuk, mint az új alkatrészekre. Használatukkal csökkenthetjük a környezetre gyakorolt hatásunkat is.

EGY GAZDASÁGOS ÉS KÖRNYEZETBARÁT MEGOLDÁS

Növelje Peugeot-ja élettartamát, azzal, hogy mindig a legjobb műszaki állapotban tartja, a járműve korához igazított alacsonyabb költségek mellett. Ezzel részt vállal a környezet védelme iránti elkötelezettségünkben.

ÚJRAHASZNOSÍTÁS AZ AUTÓ ÉLETCIKLUSÁNAK VÉGÉN

Néhány évvel ezelőtt a Peugeot partnerségi megállapodást kötött hivatalos bontókkal, hogy  az elhasználódott járműveket átvegyék és kezeljék. Célunk, hogy a járművek 95%-át hasznosítsák az alkatrészek legalább 85%-os újrafelhasználásával és az anyagok újrahasznosításával.

Szállítás

Az utolsó tulajdonos elviszi autóját gyűjtőpartnerünkhöz. Az átvizsgálás után partnerünk kiállítja az átvételi elismervényt.

 

Ártalmatlanítás

Először kiveszik az akkumulátort és hatástalanítják a légzsákokat. Ezután eltávolítják az üzemanyagot és minden egyéb folyadékot, mint a motorolaj, váltóolaj, fékolaj, hűtőfolyadék és a légkodicionáló hűtőközege.

 

Szétszerelés

A következő lépésben a még használható részegységeket szerelik ki, hogy használt alkatrészként értékesíthessék, vagy felújított cserealkatrész céljából visszaküldik a gyártóhoz. Ha környezetvédelmi szempontból lehetséges, akkor a legtöbb műanyag- és üveg-alkatrészt újrahasznosítják. 

 

Veszélyes hulladék

A környezetre káros anyagokat összegyűjtik, és az erre specializálódott cégeknek átadják újrahasznosításra vagy megsemmisítésre. 

Aprítás

Az előkezelt elemeket apró darabokra aprítják, amelyet különböző kategóriákra osztanak különböző újrahaszonosítási szempontok szerint. 

 

Aprítás utáni válogatás

Az aprítás után lértrejövő csoportokat  különböző technológiákkal (mágneses, örvényáramok, úsztatás) szétválogatják, hogy az így kinyert elemeket másodlagos nyersanyagként tudják felhasználni.

 

Hasznosítás/Hulladékkezelés

Az aprítás és válogatás után megmaradó anyagok újrahasznosíthatóak (például a szén pótlására vagy a szennyvíziszap szárítására) vagy újrafelhasználhatóak (például a cementgyártás során). Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy a jármű 95%-át hasznosítsuk, ami csökkenti a keletkező hulladék mennyiségét.

ÁTVÉTELI PONTOK

„A 80/2023. (II.14.) Kormányrendelet rendelkezéseinek megfelelően a C Automobil Import Kft. kapcsolatba lépett a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel, mint kijelölt koncessziós társasággal. 2023.07.01-kezdődően a hulladékká vált gépjárművek környezettudatos és a jogszabályi előírásoknak megfelelő kezelését és hasznosítását a koncessziós társaság végzi. Bővebb információt az alábbi hivatkozásokon talál:

https://mohu.hu/