TOVÁBB A TARTALOMRA
Végén csattan az ostor! A szezonzárón derül ki, kik lesznek a Peugeot Kupa idei bajnokai
2023.10.04.

Az idei a hatodik szezonja a Peugeot Rally Cup Hungary kupasorozatnak. Az egyforma autókra kiírt pénzdíjas Kupa talán legizgalmasabb szezonzáró futama következik most, hiszen a IV.Rally Hungary rajtja előtt még két páros is esélyes a bajnoki címre és a dobogó harmadik helyére további három legénységnek is van esélye felállni. 180 versenykilométer, szuperspeciál, városi gyorsasági szakasz és nagyon nehéz zempléni pályák… A hazai rendezésű ERC szezonzáró méltó befejezése lesz ennek a bajnoki évadnak.

 

Egy év kihagyás után újra Európa-bajnoki futamot rendeznek hazánkban. A IV.Rally Hungary központja ezúttal is Nyíregyháza, ide költöznek október első hétvégéjére a hazai bajnoki mezőny mellett Európa legjobb versenyzői is. A kontinensviadal minden magyar induló számára különösen fontos, hiszen nem csak a helyi, hanem a külföldi versenyzőkkel is össze tudják hasonlítani az eredményüket, a tudásszintjüket.

 

A Peugeot 208 Rally Cup Hungary sorozat szezonzáró futama is ez a verseny. A Kupa állandó indulói közül két páros, a Berta-Császár, valamint a Viszló-Szegedi egység az ERC-be is benevezett, így ők a magyar mezőny előtt rajtolhatnak el.

 

„Meg szeretnénk nyerni ezt a futamot a Peugeot Kupában és azt gondolom, hogy erre esélyünk is van!” - mondta Berta László. „Hogy ez elég lesz-e a bajnoki cím megnyeréséhez, az már nem rajtunk fog múlni. Ezek a céljaink!

Kicsit többet készültem én is a futamra, ahhoz képest, amennyit szoktam. Legutóbb talán feltartott kézzel versenyeztünk, most sokkal jobban rákoncentrálunk, hiszen a bajnoki cím a tét!”

 

Viszló Csabáéknak is fontos a jó szereplés: „Támadunk, szeretnénk harmadik helyen végezni az év végi összesítésben. Hárman harcolunk ezért a helyezésért. Alaposan felkészültünk, teszteltünk, hosszú verseny lesz és szeretnénk befutni a dobogóra!”

 

A kupasorozat éllovasa, a Bertalan Márton – Paizs Róbert duó ugyan csak az ORB mezőnybe nevezett, de a céljaik így is világosak: „Öt pont az előnyünk, de ez nem mérvadó. Nyomni kell, de nem kell minden szakaszt megnyernünk és nem kell feltétlenül legelöl végeznünk! Ezt szem előtt tartva fogunk versenyezni. Természetesen nézni fogjuk az ERC-ben induló kategóriatársak idejét is.

180 kilométeres, nehéz, hosszú verseny áll előttünk. Ezeken a pályákon a szerencsének is több lehet a szerepe, mint más futamokon. Bízom benne, hogy nem ezen fog múlni senkinek a bajnoki helyezése, hiszen egész évben nagy csaták voltak, jó lenne, ha a defektek nem jutnának nagyobb szerephez… A bajnoki cím a cél! Mindent meg fogunk tenni érte! Talán erre a versenyre készültünk fel a legjobban, sokat videóztunk, volt egy jó tesztünk. Nem akarjuk túlizgulni!”

 

Határ Attila és Éhn Dániel a győzelemért harcolt az előző, győri futamon, de egy kanyarban felborultak. „Az utolsó pillanatban lett kész az autónk. Nem sikerült minden karosszéria elemet kicserélni a győri bukás után, de próbáltuk a lehető legcsinosabbá tenni a lehetőségekhez mérten. Kedd éjfélkor készültem el vele, így a teszt kimaradt.

Fura lenne ilyeneket mondanom, hogy lassan járj, tovább érsz, vagy hogy többet ésszel… de valahogy ezt kellene most szem előtt tartanunk. A harmadik hely még elérhető reálisan. Igazából ezt szeretnénk megszerezni. Nehéz verseny lesz, mindenki ügyes, sokan ismerik már ezeket a pályákat. Legutóbb bebizonyosodott: ezzel az autóval is fel lehet borulni… Hülyeséget nem akarnék csinálni. Örülök, hogy itt lehetünk a Kupában! Élvezni szeretnénk ezt a futamot!”

 

Vogel Adrien Maricsek Miklóssal szintén nagy tervekkel érkezett a szezonzáróra: „Megszerezhetjük a Kupában az év végi harmadik helyet, ez a célunk, de nem akarjuk túlvállalni magunkat. Egy jó autózással szeretnénk befejezni a kupát, jól akarjuk érezni magunkat és olyankor az idők is jól szoktak jönni. Szeretem ezeket a pályákat, főként a Mádot. Nem az EB mezőnyében megyünk, így lesz egy kis hátrányunk azokkal szemben, akik előrébb rajtolnak, de majd ezt bátorsággal kimozogjuk.”

Viszló Csaba gokartos múltja számíthat ezeken a tempós, aszfaltos pályákon, bár a pilóta nagyon szeret murván is versenyezni. Szegedi Mátéval ők is ott lesznek Győrben. „Videókon láttam már a pályákat. Az látszik, hogy nagyon tempósak. Sosem mentem még a Rábaringen sem, minden új lesz. Próbálunk tisztességgel helytállni. A Peugeot Kupa bajnoki címéért szerettünk volna küzdeni murván, Veszprémben. Sajnos ez elúszott, már csak az élvezetért megyünk.”

 

A Vogel Adrienn – Maricsek Miklós páros a nagyon nehéz Barum Rally-t választotta tesztnek. Jól szerepeltek, és ha már ott voltak Csehországban, megkapták a tavalyi cseh bajnoki címükhöz járó kupákat is. „Végre egy jó kis aszfaltos verseny!” – mondta nevetve Adri. „Teljesen ismeretlen pályákon fogunk versenyezni, de én szeretem az ilyen kihívásokat és a sok külföldi verseny talán ebben segít minket. A Barum Rally tökéletes tesztnek bizonyult, reményeim szerint. Mentünk szűk részeken, a széles szakaszok pedig majd a pályaversenyzős múltamat fogják felidézni. Nagyon várom a hétvégét!

 

Ifj.Kanyik Anti kölcsön navigátorral, Bárdos Péterrel áll rajthoz Győrben. „Bízom benne, hogy végre már egy jó versenyt tudhatunk majd magunk mögött a győri hétvége után. Szeretnénk jól érezni magunkat, nincs bennem semmi görcs. Volt pár jó részeredményünk korábban, de nem állunk jól a bajnokságban.”

 

Csoma András és Radó István idén még csak fordított szereposztásban indult a Peugeot Kupában. Most újra a megszokott módon András vezet. ”Örülök, hogy újra versenyautóba ülhetek. Zűrös év van mögöttünk, ezért volt a nagyobb kihagyás. A munkám Győrhöz kötődik, bízom benne, hogy nagyon sok ismerős és kolléga lesz a pályák mellett, nekik szeretnénk egy szép versenyzést bemutatni.”

Zagyva Dorka előfutással kezdte a szezont, a csonka veszprémi futamon tudott először becsatlakozni az éles küzdelmekbe, a győri versenyt pedig az egyetem miatt kellett kihagynia. ”Izgatottan várom a hétvégét, hiszen még sosem versenyeztem ezeken a pályákon, még sosem versenyeztem ilyen hosszú versenyen. Szeretnénk minden kilométerét élvezni és nagyon boldogok leszünk, ha sikerül karcmentesen célba érni!”

 

Csoma András év elején navigált a hatvanadik születésnapját ünneplő Radó Istvánnak, de legutóbb már mindenki visszaült a ’helyére’ és a Csoma-Radó név felkerült a Rally Hungary nevezési listájára is. „Nagyon örülök, hogy Győr után itt is el tudunk indulni. Ezek a pályák nagy kedvenceim. Ráadásul erre a hétvégére szép időt mondanak és talán ez a legszebb környék, ahol versenyezni szoktunk. Ezen az október eleji ’nyári’ futamon jó lesz autóba ülni és bízom benne, hogy egy nagyon klassz hétvégét fogunk itt eltölteni. Mondom ezt akkor is, ha úgy gondolom, hogy ez a szezon egyik legnehezebb versenye, mind az össztávjával, mind a pályák nehézségi fokával. Szeretnénk vasárnap este ott állni a céldobogón!”

 

Ez a hét páros vív majd nagy küzdelmet a hétvégén a Peugeot Kupa sorozatában, de természetesen a 2WD kupában és az RC4 kategóriában is szeretne mindenki jól teljesíteni. Érdemes lesz a nyíregyházi piacon felállított szervizparkba kilátogatni, hiszen a Peugeot sátortábor nagyon jól fog mutatni és természetesen a versenyzőkkel személyesen is lehet találkozni, csakúgy, mint a Kupasorozat mentorával, Ifj.Tóth Jánossal, aki az előző héten a legújabb Peugeot 408 utcai változatával még a Diósgyőr Rally-n szerepelt előfutóként, Nyíregyházán pedig a sorozat indulóit segíti majd tapasztalataival.

 

A IV. Rally Hungary hivatalos programja pénteken shakedown-al és kvalifikációs szakasszal kezdődik. Az első gyorsaságit a RabócsiRingen rendezik, igen látványos körülmények között. Szombaton is izgalmas nap vár a mezőnyre, hiszen három erdei szakasz után Nyiregyházán, egy körgyorsaságin láthatja az indulókat az egész város, majd újra nekivágnak a második körnek. Vasárnap a fony-i szakasz mellett a mádi körgyorsasági lesz az igazi hangulatfelelős, ezeket a pályákat kell kétszer teljesíteni ahhoz, hogy a nyíregyházi Városház téren ünnepelhessenek a Peugeot 208 Rally Cup Hungary idei bajnokai!

Kövesse a Peugeot Kupa történéseit a facebookon: fb.com/peugeotrallyteam

 

Peugeot 208 Rally4 Kupa állása négy futam után :

Peugeot 208 Rally4 Kupa nem hivatalos állása öt futam után :

1.           Bertalan Márton          Paizs Róbert                  Horváth Rallye SE.                                       45 pont

2.          Berta László                  Császár László             PSZA Motorsport Egyesület                      40 pont

3.          Határ Attila                    Éhn Dániel                     Korda Racing Kft.                                           23 pont

4.          Vogel Adrienn               Maricsek Miklós           Roger Racing Kft.                                          19 pont

5.          Viszló Csaba                 Szegedi Máté                Kole Media Center Kft.                                19 pont

6.          Németh 8V Péter        Németh 16V Péter       Horváth Rallye SE.                                       19 pont

7.           ifj. Kanyik Antal           Timár Tamás                 Kanyik Motorsport SE.                                10 pont

8.          Trencsényi Vince         Patkó Gábor                  Extrém Sport Team Kft.                               9 pont

9.          Tóth-Gili Tamás           Molnár Mózes Tibor    GIL Systems Kft.                                             5 pont

10.        Csoma András             Radó István                   Vestin Vintage Kft.                                         3 pont

11.         Dominik GT                   Bán Viktor                      GR Motorsport Kft.                                         2 pont

11.         Zagyva Dorka               Spitzer Gábor                R-SMT Kft.                                                        1 pont

 

A PEUGEOT MÁRKA

 

A PEUGEOT egy világszerte prémium megoldásokat kínáló márka. Fő értékei az Igényesség, a Büszkeség és az Emóció. A márka több mint 160 országban van jelen, 10 ezer kereskedést működtet, és 2020-ban csaknem 1,2 millió új gépkocsit adott el. 2021-ben, a fennállásának 210. születésnapját ünneplő PEUGEOT márka új arculattal jelentkezik: a címerpajzsot formázó logó a márka személyiségét, időtállóságát fejezi ki. A PEUGEOT a személy- és haszongépjárművek teljes kínálatában bevezette az elektromos meghajtást, ezen kívül egy új koncepcióval is jelentkezik, amely a Neo Performance nevet kapta. A hatékony, sportos, nagy teljesítményű Neo Performance