TOVÁBB A TARTALOMRA
ÚJ PEUGEOT E-208

ELLENÁLLHATATLAN, ÉS ÖRÖM VEZETNI

 

Megújul a 2022-es év legnépszerűbb európai autója, az ikonikus PEUGEOT 208. A modellfrissítés a 400 km hatótávú tisztán elektromos változat, a megújult design, a csúcstechnológiás megoldások, az új motorok és a fokozott vezetési élmény jóvoltából még ellenállhatatlanabb autót eredményezett.

Az új PEUGEOT 208 minden tekintetben új dimenziókat nyit:

·          Elegancia: nagymacskára emlékeztető, sportos és ellenállhatatlan külső, a legmodernebb technológiát képviselő új lámpákkal.

·          Érzelem: digitális és technológiai szempontból fejlettebb PEUGEOT i-Cockpit® a még intenzívebb vezetési élmény érdekében.

·          Igényesség: 400 km hatótávú, új ízig-vérig elektromos változat, HYBRID 100 és HYBRID 136 meghajtás és a legújabb generációs PEUGEOT infotainment rendszerek.

 

A kilenc generációra visszatekintő PEUGEOT városi autók hagyományát folytató 208-as bevezetése, azaz 2019 vége óta töretlen sikernek örvend. Kicsivel több mint három év alatt a világon közel 1 000 000 példány készült belőle. 2021-ben és 2022-ben minden szegmenst egybevéve mind Európában, mind Franciaországban a PEUGEOT 208 volt a legnépszerűbb modell.

A siker többek között az E-208 népszerűségének köszönhető. 2022-ben az európai B szegmensben az E-208 volt a legtöbb példányban eladott elektromos autó. Franciaországban pedig a tavalyi évben kategóriától függetlenül ez volt a legkeresettebb elektromos modell.

 

Az új PEUGEOT E-208 értékesítése 2023. novemberben kezdődik.

 

A kínálat három kivitel – ALLURE, ACTIVE és GT – és 5 motorváltozat köré épül. Az utóbbiak között megemlítendő a 400 km hatótávú (WLTP szerinti vegyes ciklusban, hitelesítés alatt), 115 kW (156 LE) teljesítményű új tisztán elektromos hajtás, valamint az egyedülálló HYBRID 100 és HYBRID 136 hajtáslánc.

 

 

 

ELEGANCIA: még ellenállhatatlanabb, lenyűgöző sportos külső

 

Egy ikonikus modellhez hozzányúlni mindig nagy kihívás. A tervezőknek egy korszerűbb, a modernitás újfajta értelmezését tükröző modellt kellett alkotniuk úgy, hogy közben megmaradjon a 208 jellegzetes és ellenállhatatlan stílusa, ami a modell sikerének kulcsa.

 

 

 

MATTHIAS HOSSANN, A PEUGEOT FORMATERVEZÉSI IGAZGATÓJA: „A PEUGEOT tervezőcsapata lelkesen fogadta az új 208 megalkotásával kapcsolatos kihívást. Szerettük volna a modell karakteres személyiségét még hangsúlyosabbá tenni anélkül, hogy jellegzetes stílusát megváltoztatnánk. Az új PEUGEOT lámpatestekkel felszerelt orr-rész, valamint a hátsó fénykarmok újraértelmezése révén sikerült a 208-nak még inkább nagyragadozóra emlékeztető, újszerű külsőt biztosítani úgy, hogy közben a vásárlók körében népszerű szoborszerű, atletikus sziluett is megmaradt.” 

·          Látványos világítás az új PEUGEOT lámpatesteknek köszönhetően

Az eredetileg az új 508 és 508 SW modelleken bevezetett, majd nemrégiben az új 2008-on is alkalmazott új PEUGEOT lámpatestek az új E -208-on is visszaköszönnek. A világítás jellegzetes eleme, a három hosszú függőleges „fénykarom” a csillogó fekete lökhárítóbetétekbe mélyed. Mivel a megszokottnál közelebb vannak az autó széléhez, robusztusabbnak és szélesebbnek hat tőlük az E-208 orra. Az új első világítótestek az új 208 valamennyi változatán fellelhetők. A GT változaton még ennél is látványosabb az összhatás: a három fénykarom különleges hatását tovább erősítik a három különálló optikai modulból álló full LED fényszórók.

 

·          Megújult orr-rész

Az új 208 valamennyi változatára jellemző az új orr-rész, mely már az új PEUGEOT-design jegyében készült. Ennek jelképe a középen trónoló új márkaembléma.

A modellkínálat folyamatos villamosítását jelző új design még tekintélyparancsolóbb megjelenést biztosít az új E-208-nak. A hűtőrács a karosszéria színében játszó speciális mintázatával gyakorlatilag beleolvad a lökhárítóba. A részekre tagolt kialakítás helyett ettől sokkal inkább egy tömbből faragottnak és így robusztusabbnak, hatékonyabbnak és modernebbnek hat a jármű orra.

 

·          Újragondolt hátsó világítás

Az új E-208-on új értelmezést kapott a márka emblematikus hátsó világítása: a három vörös fényű fénykarom mostantól vízszintes elrendezésben jelenik meg. A csomagtérfedélen végig futó fekete sáv meghosszabbításában elhelyezett elegáns három LED-csík stabilabb hatást kelt, és hátulnézetből szélesebbnek mutatja az autót. A GT változaton a tolatólámpák és az irányjelzők és LED-es technológiájúak.

·          Lenyűgöző új karosszériaszínek

A konvencióknak fittyet hányó új E-208-nak rendkívül stílusos megjelenést biztosít a bevezetéshez tervezett Agueda-sárga szín. A másik új árnyalat, az elegáns és diszkrét szelénszürke, a modern jelleget emeli ki.

Az új E-208 hétféle karosszériaszínben kapható: Agueda-sárga, szelénszürke, Artense-szürke, Perla Nera fekete, hófehér, Elixír-vörös és Vertigo-kék. A választott árnyalattól függetlenül az új 208 összes változatán csillogó fekete visszapillantó tükröket találunk. A GT változaton szériafelszerelés a csillogó fekete kerékdob, opciósan pedig fekete tető is kérhető.

 

·          Különleges felnik

Az új PEUGEOT-design egyik meghatározó eleme a keréktárcsák kialakítása. A 408-on kínált formabontó kerekek után az újabb modellek is ezt a vonalat követik. Jó példa erre az új E-208, melynek kínálatában többfajta – kivétel nélkül különleges – könnyűfém felni szerepel: ilyen a 16” kétszínű gyémántcsiszolt NOMA keréktárcsa, illetve a 17” kétszínű gyémántcsiszolt, berakással díszített YANAKA keréktárcsa. Valamennyi könnyűfém kerék közepén egy PEUGEOT címerpajzzsal díszített négyágú felniközép található, mely teljesen eltakarja a kerékcsavarokat.

·          Új márkaarculat

Az új 208 első, oldalsó és hátsó feliratai is megújultak: új bazaltszürke árnyalat és modernebb tipográfia jellemzi őket. A csomagtérajtón a középső fekete csík teljes hosszában mostantól csak a PEUGEOT felirat olvasható. Az E-208-on egy irizáló kék és fehér színű „E” felirat foglal helyet.

 

·          Elegáns új kárpitok

Az új 208 belterét elegáns és kifinomult üléskárpitok dobják fel, közülük is kiemelendő az adamitzöld díszvarrással szegett új fekete Alcantara kárpit, mely a GT változat esetében opciósan rendelhető. Az utóbbi – az elegáns adamitzöld öltésekkel díszített műszerfalbetéttel és könyöklőkkel együtt – a minden részletre kiterjedő aprólékos figyelem kitűnő példája.

ÉRZELEM: fokozott vezetési élmény a továbbfejlesztett PEUGEOT i-Cockpit® jóvoltából

 

 

Az első generációs 208 volt az a modell, amelyen a PEUGEOT annak idején bevezette a legendás i-Cockpit®-ot. A mára technológiailag még fejlettebb, még több kapcsolódási lehetőséget biztosító, még ergonomikusabb vezetőhely továbbra is az új PEUGEOT 208-ra jellemző vezetési élmény egyik kulcsa.

 

·          Megújult dizájnú digitális műszeregység

A szemmagasságban elhelyezett műszeregység az ALLURE és GT változaton digitális kijelzővel van ellátva. A nagyméretű 10” digitális panel új kialakítással, a GT változaton pedig szériában 3D kijelzéssel rendelkezik. A vezető személyre szabhatja a kijelző színét, és tetszés szerinti elrendezésben, illetve hierarchiában jelenítheti meg az információkat.  Az ACTIVE változat továbbra is analóg műszeregységgel és 3,5” színes kijelzővel kerül forgalomba.

 

·          10” központi érintőképernyő az új 208 valamennyi változatán

Mostantól a 208 összes változatán szériafelszerelés a központi nagy (10”) érintőképernyő, míg korábban az első két kiviteli szinten a képernyő csak 7” volt. Az ideális méretű kezelőfelületről gyerekjáték a legújabb generációs PEUGEOT i-Connect és PEUGEOT i-Connect Advanced infotainment rendszerek vezérlése.

Az új 208 ALLURE és GT változata HD technológiájú központi kijelzővel van felszerelve. A kijelző alatt az összes változaton megmaradtak a legfontosabb funkciók gyors elérésére szolgáló billenőkapcsolók.          

Kompakt kormány

A PEUGEOT i-Cockpit® jellegzetes elemének számító kompakt kormány az egyedülállóan fürge és precíz viselkedés révén kiemelkedően élvezetes vezetést biztosít. A kormánykerék közepén az új Peugeot címerpajzs, a váz alsó felén pedig adott esetben az új GT felirat látható. A minél ergonomikusabb kialakítás jegyében a multimédia-rendszer (audioforrások, telefon) vezérlői, valamint a hangerő-szabályozó és a hangvezérlő gombja is a kormányon kapott helyet.

 

·          Dinamikus hangulatvilágítás a GT változatokon

Az új 208 GT utasai 8 különböző szín közül választhatnak, melyek közül néhány vadonatúj. Az egyes árnyalatok a központi érintőképernyő színeivel harmonizálnak, és adott esetben a kiválasztott vezetési módot is figyelembe veszik.

 

·          Modernebb váltókar a manuális váltóhoz

Az ergonomikusabb kialakítás érdekében új váltókart kaptak a hatfokozatú manuális sebességváltóval rendelkező új 208 modellek.  Az automata váltós változatok továbbra is a 2022 tavaszán bevezetett elegáns, praktikus és diszkrét kapcsolókarral vannak ellátva.

 

IGÉNYESSÉG: egy ízig-vérig elektromos modell magas szintű konnektivitással

 

A villamosítás és a csatlakoztathatóság terén tett jelentős előrelépésnek köszönhetően tovább bővülnek az új E-208 lehetőségei. A több mint 400 km hatótávolságot biztosító új, tisztán elektromos motorral és az egyedülálló hibrid hajtásláncokkal új távlatok nyílnak a modell előtt.

 

 

·          400 km hatótávú új E-208

Az új E-208-hoz fejlesztett tisztán elektromos motor 115 kW/156 LE teljesítményre képes, és a hozzá tartozó 51 kWh-s akkumulátornak köszönhetően 400 km hatótávolságot biztosít (WLTP szerinti vegyes ciklusban, hitelesítésre váró adat).

A modellhez a márka a különböző felhasználási célokhoz és töltőberendezésekhez igazodva kétféle fedélzeti töltőt kínál: egy – a szériafelszereltség részét képező – 7,4 kW-os egyfázisú töltőt, valamint egy opciós felszerelésként rendelhető 11 kW-os háromfázisú töltőt.

20%-os töltöttségi szintről indulva a 80%-os szint elérése nyilvános töltőoszlop (100 kW) használata esetén kevesebb mint 30 percet, Wall Box esetén (7,4 kW) 4h40 percet, nagy teljesítményű csatlakozóról (3,2 kW) pedig 11h10 percet vesz igénybe.

 

·          Új hibrid hajtásláncok

Az olyan ügyfelek számára, akik még csak most ismerkednek az elektromos technológiával, a PEUGEOT az új 208-on két új 48 V-os hibrid hajtásláncot is kínál: ezeknél a legújabb generációs 100, illetve 136 lóerős PureTech benzinmotorhoz egy villanymotorral ellátott, duplakuplungos, 6 fokozatú e-DCS6 sebességváltó társul.

A menet közben töltődő akkumulátornak köszönhetően ez a technológia alacsony fordulatszámon extra nyomatékot biztosít, és akár 15% üzemanyag-megtakarítást tesz lehetővé. Városon belül az új 208 HYBRID 100 és HYBRID 136 változattal a menetidőnek több mint a felében lehet tisztán elektromos üzemmódban, kibocsátásmentesen közlekedni.         

Motorkínálat

Az új 208 kínálatában két kimondottan takarékos és erős benzinmotor található:

 

- PureTech 75: Stop & Start rendszerrel ellátott, háromhengeres, 1,2 literes, 75 lóerős benzinmotor, melyhez egy 5 sebességes kézi váltó tartozik

- PureTech 100: Stop & Start rendszerrel ellátott, háromhengeres, 1,2 literes, 100 lóerős benzinmotor 6 sebességes kézi váltóval

 

·          Legújabb generációs, csatlakoztatott PEUGEOT információs rendszerek

Az új 208-on mostantól szériafelszerelés a PEUGEOT i-Connect rendszer, és valamennyi változat esetében elérhető az opciós PEUGEOT i-Connect Advanced is.

 

Mindkét rendszer vezérlése a teljes egészében személyre szabható 10” HD központi érintőképernyőről történik, melynek használata a többablakos rendszernek és a widgeteknek (vagy parancsikonoknak) köszönhetően rendkívül egyszerű. Akárcsak az okostelefonokon, az egyes menüket könnyű balról jobbra vagy az értesítések esetében föntről lefelé mozgatni, vagy a képernyőt három ujjal megérintve megjeleníteni az alkalmazásokat.

 

A képernyő alatt található „Home” billentyű lenyomásával bármikor vissza lehet térni a főmenübe. A felső sávban állandó jelleggel látható a külső hőmérséklet, a klímaberendezés információi, a widget oldalakon belüli pozíció, a csatlakozási adatok, az értesítések és a pontos idő.

PEUGEOT i-Connect rendszer a vezeték nélküli mirroring (telefontükrözés) funkciónak (Apple CarPlay/Android Auto) köszönhetően teljes körű konnektivitást biztosít. Még teljesebb az élmény a hatékony TomTom online navigációs rendszerrel kiegészült PEUGEOT i-Connect® Advanced esetében. Az optimális nézet érdekében a térkép teljes képernyős (10”) módban is megjeleníthető. A rendszer frissítése „over the air” adatátvitellel, azaz közvetlenül a távközlési hálózaton keresztül történik. A PEUGEOT i-Connect Advanced esetében a természetes beszéden alapuló hangfelismerő funkció „OK PEUGEOT” parancsával az infotainment rendszer különböző funkcióihoz kapcsolódó valamennyi utasítás elérhető.

 

A rendszer a jármű kezelési útmutatóját és oktatóvideókat is tartalmaz, melyek segítenek az eligazodásban és választ adnak a felhasználók kérdéseire.

 

·          Több USB-csatlakozó

Az új 208 ALLURE és GT változata mostantól szériafelszerelésként 3 USB-C csatlakozót (kettőt elöl, egyet hátul) és egy USB-A csatlakozót (a hátsó sorban) tartalmaz.

 

·          Nagyobb teljesítményű indukciós telefontöltő

Az új 208 ALLURE változatához opciós felszerelésként a korábbi 5 W-os helyett 15 W-os indukciós okostelefon-töltő rendelhető. A berendezés a GT változaton a szériafelszereltség része. A változatlanul a középkonzol fedele mögött található eszközzel a vezeték nélküli mirroring funkció használata közben rövid idő alatt feltölthetjük a telefonunkat.

 

·          A parkolóradar működését segítő nagy felbontású kamerák

A parkolóradarhoz tartozó új első és hátsó kamerák mostantól nagy felbontású képet szolgáltatnak. Az új 208 egyes változatain opciós felszerelésként az új első HD kamera is elérhető, mely a holttérfigyelő funkció működésébe is besegít. A kamera 360°-os rekonstruált képet nyújt a gépjármű közvetlen környezetéről, ami nagy segítség a parkolási manőverek során.·          

·          Vezetéstámogató rendszerek széles választéka

A parkolóradar működését segítő új HD kamerákon kívül az új 208 kínálatában számos más a vezetést egyszerűbbé és biztonságosabbá tevő rendszer található.

- Adaptív sebességtartó automatika állóra fékező (Stop & Go) funkcióval és állítható követési távolsággal

- Automatikus vészfékező rendszer ütközésveszély-jelzővel: 7–140 km/h sebességtartományban éjjel-nappal érzékeli a gyalogosokat és a kerékpárosokat

- Kibővített táblafelismerő rendszer a digitális műszeregységen történő kijelzéssel: a hagyományos sebességkorlátozó táblákon felül stoptáblák, behajtani tilos, előzni tilos, előzési tilalom vége táblák

-   Aktív sávtartó asszisztens menetpálya-korrekcióval

-  Éberségfigyelő rendszer: 65 km/h-nál nagyobb sebességgel megtett hosszabb utak során a kormánykerék mikromozgásainak elemzésével következtet a vezető éberségi állapotára és a figyelem csökkenésére

-  Holttérfigyelő rendszer

 

 

Az új PEUGEOT E-208 akkumulátorára 8 évre vagy 160 000 kilométerre szóló jótállás vonatkozik, és az átvizsgálások során egy tanúsítvány kerül kiállításra az aktuális akkumulátorkapacitásról.

 

 

·          Ideális méretek

Az új PEUGEOT E-208 megőrizte korábbi kompakt külső méreteit: a jármű 4,055 m hosszú, 1,745 m széles (visszapillantó tükrök nélkül) és 1,43 m magas. A kalaptartó alatti csomagtartó-kapacitás változatlanul 309 liter.

 

 

KAPCSOLAT

zoltan.mocsai@p-automobil-import.hu

presse@peugeot.com

 

 

NEMZETKÖZI SAJTÓOLDAL

https://www.media.stellantis.com/fr-fr/peugeot

 

 

A PEUGEOT MÁRKA

A PEUGEOT egy világszerte prémium megoldásokat kínáló márka. Fő értékei az Igényesség, a Büszkeség és az Emóció. A márka több mint 160 országban van jelen, 10 ezer kereskedést működtet, és 2020-ban csaknem 1,2 millió új gépkocsit adott el. 2021-ben, a fennállásának 210. születésnapját ünneplő PEUGEOT márka új arculattal jelentkezik: a címerpajzsot formázó logó a márka személyiségét, időtállóságát fejezi ki. A PEUGEOT a személy- és haszongépjárművek teljes kínálatában bevezette az elektromos meghajtást, ezen kívül egy új koncepcióval is jelentkezik, amely a Neo Performance nevet kapta. A hatékony, sportos, nagy teljesítményű Neo Performance modellcsalád első tagja az 508 PEUGEOT Sport Engineered modell.