TOVÁBB A TARTALOMRA
Nem csak elektromos: digitális kerékpárok a Peugeot-tól
2023. augusztus 16.

Hálózatba kapcsolt technológiákkal, innovatív formavilággal emeli a lécet a Peugeot Cycles, a világ egyik legrégebb óta működő kerékpárgyártója. Most bemutatott típusai egy vadonatúj együttműködés első gyümölcseként előlegeznek meg további formabontó megoldásokat.

 

Armand Peugeot az 1880-as évek elején úgy döntött, a szoknyaabroncsok és fűrészlapok után vadonatúj piaci szegmensben kamatoztatja a családi vállalkozás acélipari kompetenciáját. 1882-ben létrehozta a Cycles Peugeot vállalatot, és még abban az évben megépítette és eladta első velocipédjét. A vállalat azóta eltérő intenzitással és változó keretek között, de folyamatosan fejleszti, gyártja és értékesíti kerékpárjait.

 

A ma Peugeot Cycles néven működő márka fennmaradásának és tartós sikerének a kulcsa, hogy mérnökeik és tervezőik mindig nyitottak voltak az innovációkra, a rövid életű trendek helyett pedig a tartós és tartalmas előrelépést jelentő fejlesztéseket választották. Ennek a filozófiának fontos pillére a stratégiai együttműködések keresése, a szinergiák megteremtése olyan iparági szereplőkkel, akikkel kölcsönösen előnyös kooperáción keresztül tudta stabilizálni piaci pozícióit a márka.

 

Az elmúlt években számtalan előremutató koncepcióval jelentkezett a márka. Emlékezetesek a Peugeot Cycles által inspirált, futurisztikus biciklitanulmányok, amelyeket a Peugeot Design Lab állított két kerékre az elmúlt évtizedben, a vázba integrált laptoptáska-tartóval felszerelt Peugeot DL122 koncepciótól kezdve a Peugeot Onyx Superbike koncepcióig. Ezúttal ismét egy, a cégcsoporton belül működő, fiatal, ám annál ígéretesebb szereplővel lépett együttműködésre a Peugeot.

 

 

 

A BeWeel egyike annak a tíz európai start-up vállalkozásnak, amelyet a Stellantis Ventures, a Peugeot anyavállalatának kockázati tőkebefektetéssel foglalkozó ága idén kora nyáron összesen 100 millió euróval támogatott.

 

A hálózatba kapcsolt elektromos kerékpárokat, valamint az ezekhez kapcsolódó fizikai és digitális szolgáltatásokat (az értékesítéstől a karbantartásig, a finanszírozástól a lopásvédelemig) egyetlen kézben összesítő okostelefonos alkalmazást fejlesztő BeWeel friss szemléletet és lendületet hoz a kerékpárgyártásba; meggyőződésük, hogy a modern kor digitális eszközeivel felvértezve a kerékpár lehet a jelen és a jövő környezetbarát városi mobilitásának első számú választása.

 

Hogy nem a levegőbe beszéltek, arra példa az a három prototípus, amelyet a Peugeot Cycles dizájnereivel és mérnökeivel közösen dolgoztak ki. A hagyományos vázú, városi kerékpár mellett két teherszállító (cargo) kerékpár alkotja az új kooperáció induló portfolióját.

 

 

Utóbbiak közül a Longtail verzió a hátsó váznyúlványt meghosszabbítva, a vezető mögött kínál rakodófelületet (amely akár két gyermekülés egymás mögötti elhelyezését is lehetővé teszi), míg a másik az első tengelytáv nyújtásával, a kormány előtt kialakított raktérrel rendelkező Front Load konfiguráció csomagok mellett kisállatok vagy akár három gyermek szállítására is alkalmas, így messzemenőkig képes alkalmazkodni akár a nagy családok igényeihez is. A Peugeot Cycles új, digitális termékcsaládja ugyanakkor nem csak a privát felhasználók számára lehet érdekes: a kerékpárok üzleti célú alkalmazása is versenyképes opció, különösen az azokhoz kifejlesztett informatikai platformmal együtt.

 

A három elektromos kerékpár közös jellemzője ugyanis egy, a felhasználó okostelefonjára telepíthető alkalmazás. Ez egy összetett digitális szolgáltatási csomag, amely olyan funkciókat kínál, mint a lopásvédelem és a riasztóberendezés, a valós idejű navigációs szolgáltatás és a műhold alapú helyzetmeghatározás, az időjárás-előrejelzés, az útvonal-statisztikák és egy sor további olyan szolgáltatás, amelyekkel eddig leginkább a Peugeot online adatkapcsolattal felvértezett személyautóinál találkozhattuk. Szintén autóipari kötődésű az az akkumulátorvezérlő szoftver, amely igény szerint módosítja az elektromos hajtás erejét, hogy mindig az adott pillanatban szükséges mértékű rásegítést biztosítson a kerékpárosnak.

 

Az innovatív digitális kerékpárok 2023 végétől, 2024 elejétől erősítik a Peugeot Cycles hagyományos mechanikus és elektromos kerékpárainak széles választékát. A hálózatba kapcsolt, új e-bringák a várakozások szerint a Peugeot Cycles összes globális piacán elérhetők lesznek, vételáruk azonban egyelőre nem ismert.

 

 

ILLUSZTRÁCIÓK: STELLANTIS

 

KAPCSOLAT

zoltan.mocsai@p-automobil-import.hu

 

NEMZETKÖZI SAJTÓOLDAL

http://int-media.peugeot.com

 

A PEUGEOT MÁRKA

A PEUGEOT egy világszerte prémium megoldásokat kínáló márka. Fő értékei az Igényesség, a Büszkeség és az Emóció. A márka több mint 160 országban van jelen, 10 ezer kereskedést működtet, és 2020-ban csaknem 1,2 millió új gépkocsit adott el. 2021-ben, a fennállásának 210. születésnapját ünneplő PEUGEOT márka új arculattal jelentkezik: a címerpajzsot formázó logó a márka személyiségét, időtállóságát fejezi ki. A PEUGEOT a személy- és haszongépjárművek teljes kínálatában bevezette az elektromos meghajtást, ezen kívül egy új koncepcióval is jelentkezik, amely a Neo Performance nevet kapta. A hatékony, sportos, nagy teljesítményű Neo Performance modellcsalád első tagja az 508 PEUGEOT Sport Engineered modell.