TOVÁBB A TARTALOMRA
A kényelmet szolgáló technológiák
A kényelmet szolgáló technológiák

VISSZAGURULÁS-GÁTLÓ

A Hill Assist technológiának köszönhetően nem okoz többé gondot a lejtőn/emelkedőn történő indítás, ill. manőverezés.

3%-osnál meredekebb lejtőn tartózkodva a visszagurulás-gátló rövid időre (kb. 2 másodperc) egy helyben tartja a gépkocsit, amíg a vezető a fékpedálról a gázpedálra lép.

TOLATÓKAMERA

A tolatókamera egy vezetéstámogató rendszer, mely a központi képernyőn kijelzett információkkal segíti a mindennapi parkolási manővereket. A könnyebb és biztonságosabb parkolás érdekében színes vonalakkal jelöli a gépjármű körvonalait és haladási irányát. 

SZABAD KEZES NYITÓ ÉS INDÍTÓRENDSZER & CSOMAGTÉRAJTÓ

SZABAD KEZES NYITÓ ÉS INDÍTÓRENDSZER (ADML)

A szabad kezes nyitó- és indítórendszer a gépkocsi nyitását/zárását és indítását teszi lehetővé pusztán azáltal, hogy a zsebében tartja az elektronikus kulcsot. 

SZABAD KEZES CSOMAGTÉRAJTÓ

A szabad kezes csomagtérajtó funkció a motoros csomagtérajtó nyitását és zárását teszi lehetővé. A csomagtérajtó többféleképpen is működtethető:

 

  • a szabad kezes nyitó- és indítórendszer (ADML) elektronikus kulcsával,
  • a csomagtérajtón található külső, ill. belső vezérlővel,
  • a műszerfali nyitásvezérlővel,
  • a hátsó lökhárító alatt végzett lábmozdulattal.

 

Lábmozdulattal nyitható csomagtérajtó funkció esetén a hátsó lökhárító alatt végzett lábmozdulattal nyitható vagy zárható a motoros működtetésű hátsó ajtó.

VISIOPARK 1 & 2

A gépjármű két 180°-os videokamerával van felszerelve: ebből az egyik a csomagtérfedélen (Visiopark 1), a másik a hűtőrácson (Visiopark 2) található. A rendszer a kameráknak köszönhetően képes megjeleníteni a gépjármű közvetlen környezetét az érintőképernyőn. A parkolóradar érzékelői a gépjármű felülnézeti képéhez szolgálnak információval. A manőver közben a rendszer valós időben rekonstruálja a gépjármű és közvetlen környezete felülnézeti képét, aminek az eredménye egy 360°-os panorámakép.

Ez a fajta ábrázolás jelentősen megkönnyíti a gépkocsi beparkolását és a közelben található akadályok megjelenítését.

PARK ASSIST

Az ultrahangos oldalsó érzékelőknek köszönhetően ez a rendszer aktív segítséget nyújt a parkoláshoz:

 

  • az első, ill. hátsó lökhárítóban elhelyezett érzékelők segítségével – a gépkocsi méreteinek ismeretében – felméri a rendelkezésre álló parkolóhelyet,
  • majd a beállás érdekében átveszi az irányítást a kormányzás fölött.
    A gázadás, a fékezés, a sebességváltás és – manuális sebességváltó esetén – a kuplung kezelése a vezető feladata. A beállási és kiállási szakaszokban a rendszer vizuális és hangjelzésekkel segíti a vezetőt a biztonságos manőverezésben. A vezető a kormány megragadásával bármikor visszaveheti a kormányzás irányítását.

    A Park Assist a járdaszegéllyel párhuzamos (beállás és kiállás) és a járdaszegélyre merőleges parkoláshoz is segítséget nyújt.

TÁVOLSÁGIFÉNY-ASSZISZTENS

A szélvédő felső részébe egy fényforrásokat elemző kamera van beépítve. A rendszer az érzékelt fényviszonyoktól és a forgalmi körülményektől függően automatikusan átvált tompított világításról távolságira és fordítva, és ezzel a nagyobb biztonság érdekében optimalizálja a bekapcsolt országúti fényszórókkal való közlekedés idejét.

KÖZÚTI TÁBLA FELISMERŐ RENDSZER

A rendszer a szélvédő felső részén elhelyezett kamera segítségével érzékeli és leolvassa a sebességkorlátozások kezdetét és végét jelző táblákat, és a műszeregységen kijelzi az aktuálisan megengedett maximális sebességet. A rendszer a navigációs rendszer térképein jelzett sebességkorlátozásokat is figyelembe veszi. A speciális sebességkorlátok (pl. a kamionokra vonatkozók) nem kerülnek kijelzésre.
 

A funkció a sebességkorlátra vonatkozó ajánlással is kiegészülhet: a vezető a beprogramozott sebességet a kamera által leolvasott sebességkorláthoz igazíthatja.