Peugeot Rally Cup Hungary 2020

Nem fertőzte meg a vírus a Peugeot Kupát!

Peugeot 208 Rally Cup

Július közepén elindulhat a 2020-as rali bajnoki szezon, melynek – ahogy már két éve – szerves része a Peugeot 208 Rally Cup Hungary nevű kupasorozat. Egyforma Peugeot 208 R2-es versenyautókkal, felügyelt technikai keretek között indulnak a párosok, melyben külön pontozás alapján, versenyenként és év végén is pénzdíjazásban részesülnek a Kupában résztvevők. Az eredetileg nyolc futamos magyar ralibajnokság versenyei év elején sorra elmaradtak, de szerencsére a Peugeot Kupa mind az öt, betervezett aszfaltos futama szerepel a módosított 2020-as naptárban.

 

Július 18-19. a szezonnyitó Salgó Rally dátuma, ahol végre elindulhat a ralibajnokság. Év elején - amikor még nem lehetett tudni a koronavírusról - nyolc páros jelezte, hogy részt kíván venni a Peugeot, a Tagai Racing Technology és a Pirelli által támogatott Peugeot 208 Rally Cup Hungary kupasorozatban.

A vírushelyzet miatt a versenyek elmaradtak, de a szigorítások csökkenésével megjelent az új versenynaptár és a Peugeot kupa kiíróinak örömére a versenyzők többsége továbbra is kitartott a sorozat mellett.

„Nagyon örülök, hogy újra elkezdhettünk ralizni és annak is örülök, hogy a Peugeot Kupások közül mindenki egészséges. Bízom bennem, hogy ez igaz a rali társadalomra és a rajongókra egyaránt!” – kezdte beszámolóját Balkányi György, a Peugeot magyarországi forgalmazójának ügyvezető igazgatója. „Büszke vagyok arra, hogy a Covid-19 ellenére össze tudtuk rakni az idei szezonra is a korábbi évekhez hasonló színvonalon a Peugeot 208 Rally Cup Hungary sorozatot. A Peugeot részéről el tudtuk érni, hogy ne kelljen megcsonkítani a korábban beígért díjazásokat, de a versenyzőknek sem volt egyszerű felállítani saját programjukat. Minden összeállt, így a Peugeot Kupa sok szeretettel várja a regisztrált versenyzőit.”

Az év eleji jelentkezőkből egyedül a Márta - Hényel páros jelezte, hogy nagy sajnálatára, nem tud részt venni a Kupában, de közben új jelentkező is érkezett a sorozatba. „Erős mezőnnyel indulunk neki a kupának, hiszen a tavaly megismert párosok mellett vannak ismert versenyzők, akik Peugeot Kupás újoncként indulnak és vannak olyanok is, akik teljesen újoncként vágnak neki a ralinak és a sorozatnak egyaránt.”

Egyedül a kupában tavaly második helyet megszerző, román Maior testvérpár szereplése kérdéses még, hiszen a fél évre bezsúfolt versenynaptáraknak köszönhetően a magyar bajnoki futamok dátuma egybeesik a román bajnokság több versenyével is. Maiorék szeretnének részt venni a Kupában, de a támogatók döntése, hogy melyik bajnokságban tudnak majd elindulni.

Ahogy Balkányi György elmondta: „A TRT (Tagai Racing Technology) és a Pirelli továbbra is teljes mellszélességgel támogatja a sorozatot és velünk együtt ott lesz a szervizparkokban. Sátrainkat messziről is jól fel lehet majd ismerni és bízom benne, hogy a versenyzőink látványban és küzdeni akarásban is kiszolgálják majd a szurkolóikat! Mindenkinek egy kalappal!”

A Peugeot Kupa 2020-as versenynaptára:

Peugeot 208 Rally cup

2020.07.18-19.           Salgó Rally
2020.08.15-16.           Miskolc Rally
2020.09.05-06.           Eger Rally
2020.10.10-11.           Vértes Rally
2020.11.06-08.           Nyíregyháza Rally

Benevezett párosok:

Mecsek Rally

Hangodi Bendegúz - Patkó Gábor
Hibján József - Szollár Csaba
Maior Norbert - Maior Francesca
Maricsek Miklós - Paizs Róbert
Német Gábor - Adorján Szabolcs
Tábori Ákos - Gáll Csaba
Viszló Csaba - Csökő Zoltán

Versenyek összefoglalója

 • Nyíregyháza Rally
 • Salgó Rally

Nagy csatában a Német-Adorján duó nyerte a Peugeot Kupát!

Nyíregyháza Rally

A Nyíregyháza Rally-val befejeződött az idei, 5 versenyre kiírt Peugeot 208 Rally Cup Hungary kupasorozat. Izgalmasra sikerült a zárófutam, hiszen a RabócsiRingen kezdődő bajnoki forduló rajtdobogóján, még három páros is esélyes volt arra, hogy megnyerje a minden futamon pénzdíjjal kecsegtető sorozatot. A sorozatban nevezettek azonos versenyautókkal, Peugeot 208 R2-esekkel küzdöttek egymással. Német Gábor és Adorján Szabolcs a 2020-as szezonban csatlakozott a Kupához és az utolsó futam második felében biztosították be maguknak a győzelmet és ezzel a díjat, ami a következő szezonban egy ERC futamon való indulás lehetőségét jelenti.

 

Izgalmasan fejeződött be a harmadik szezonját megélő Peugeot 208 Rally Cup Hungary kupasorozata Nyíregyházán. A Tagai Racing Technology és a Peugeot hazai képviselete által létrehozott kupasorozatban idén minden futamon, legalább öt páros mérkőzött meg egymással a külön pontokért és a pénzdíjakért.

A szezonzáró futamra három páros is bajnoki esélyesként nevezett be, hiszen a Német Gábor - Adorján Szabolcs és a Hangodi Bendegúz – Patkó Gábor duók azonos ponttal álltak a bajnokság élén, de a Maricsek Miklós – Paizs Róbert egység is még lőtávon belül volt.

A Szuperspeciálon Hangodiék kezdtek a legjobban. A fiatal tehetség számára ismerős volt a RabócsiRing pályája, hiszen sokat versenyzett itt korábban a rallycross szakágban. Hogy még izgalmasabb legyen a kupa, a szombati versenynap felénél még Maricsekék vezetettek, bár előnyük kevés volt ahhoz, hogy az éves értékelésben átvegyék a vezetést, de arra mindenképp elég, hogy előkerüljenek a matekfüzetek és mindenki elkezdje számolgatni a pontokat… A Viszló Csaba – Czakó Janek egység a legjobbját nyújtotta egészen a harmadik szakaszig, ahol végül a második helyről kellett kiállniuk egy kicsúszás miatt. Sajnos a Hibján József – Szollár Csaba páros sem tudta befejezni a versenyt.

A nap végére Németék egyértelművé tették: idén ők voltak a leggyorsabbak a pályán és így ők lettek a Peugeot Kupa bajnokai! Maricsekék másodiknak értek be, ezzel bebiztosítva a dobogó harmadik fokát valamint Hangodiék, akik egy defektet követően már csak a nézőknek autózva élvezték a futamot és örültek az év végi második helynek.

 

„ A lehető legjobb választás volt, hogy az utolsó pillanatban, de beneveztünk a Peugeot Kupába!” – mondta a sorozat idei győztes pilótája, Német Gábor. „A szervezés, a megjelenés, a mentorok és a segítők is nagy pluszt adtak a versenyzéshez és az ellenfelek is nagy motivációt nyújtottak. Az volt a célunk, hogy sokat tanuljunk idén. Ez maximálisan sikerült, hiszen versenyről versenyre egyre több információval és tapasztalattal lettünk gazdagabbak, amiket tudunk majd a továbbiakban kamatoztatni. Szeretnénk jövőre is szerepelni a Kupában és szeretnénk az új, turbós Peugeot-val versenyezni!”

 

Ifjabb Tóth János, hétszeres magyar ralibajnok egész évben mentorálta a sorozatban indulókat, segítve őket tapasztalatával, ami a pályákat, a gumiválasztást és a beállításokat illeti, csakúgy, mint a PIRELLI mérnökei, akik a kupában résztvevő csapatoknak mindenben rendelkezésükre álltak. A futamokon a Tagai Racing Technology mérnöke és szerelői folyamatos technikai hátteret és segítséget biztosítottak a versenyzőpárosoknak és csapataiknak.

A Peugeot márka hazai képviselői remélik, hogy a következő szezonban már az új, turbós Peugeot 208 Rally4 versenyautókkal tud folytatódni a jól bevált kupasorozat.

 

A Peugeot 208 Rally Cup Hungary 2020 hivatalos végeredménye:

 1. Német Gábor - Adorján Szabolcs      Juhász-Média Kft.                Peugeot 208 R2       42
 2. Hangodi Bendegúz - Patkó Gábor    HQ Racing Sport Kft.            Peugeot 208 R2       36
 3. Maricsek Miklós - Paizs Róbert          Rally Café Racing                  Peugeot 208 R2       31
 4. Hibján József - Szollár Csaba               TMC Rallysport KFT.           Peugeot 208 R2       16
 5. Viszló Csaba - Czakó Janek                   Topp-Autó 2010 Kft.            Peugeot 208 R2       15
 6. Tábori Ákos -Kulcsár Dániel                 LPWM Sport Kft.                    Peugeot 208 R2       5

Rég látott tömeg előtt versenyeztek a Peugeot Kupások a Salg

Peugeot 208 Rally Cup

Öt párossal kezdte meg a szezont a hazai ralibajnokság keretein belül futó Peugeot 208 Rally Cup Hungary kupasorozat. A nevezők azonos autókkal, megegyező technikai paraméterekkel mérték össze tudásukat a könnyűnek egyáltalán nem mondható nyitófutamon. Voltak akik már az elején kiestek, de négyen az utolsó pillanatig harcoltak egymással és végül a legtöbb versenykilométerrel bíró, tapasztalt pilóta, Maricsek Miklós és navigátora Paizs Róbert szerezte meg a győzelmet a Német-Adorján páros előtt.

Salgótarján mindig is híres ralis központ, így a fél éves kényszerpihenő után nem volt meglepő, hogy sok érdeklődő fogja figyelemmel kísérni a versenyt, de talán ennyi rajongóra senki sem számított.
Az esemény fényét csak emelte, hogy a hétvégi Forma1 futam miatt Magyarországon vendégeskedő Jean Todt, a Nemzetközi Autómobil Szövetség elnöke, részt vett a salgótarjáni rajtceremónián a Magyar Nemzeti Autómotorsport Szövetség elnökével.

Kilenc gyorsasági szakasz várt a mezőnyre, ahol a 90 induló között 5 Peugeot Kupás páros várta a vasárnapi rajtot és kémlelte az eget, hiszen az időjárási viszonyok folyamatosan változtak. Volt olyan szakasz, aminek a rajtjában szemerkélt az eső, a célban pedig szikrázóan sütött a nap.

A kupasorozat mentora, ifjabb Tóth János a rajt előtt bejárta a pályákat és mintegy ’jégkémként’  rengeteg hasznos információt adott a Kupában indulóknak, hogy a lehető legmegfelelőbb PIRELLI abroncsot válasszák.

A második szakasz után látszott, hogy Maricsek Miklósék és Német Gáborék között dőlhet el a győzelem, hiszen a Viszló-Csökő páros beesett, Hibjánék és Hangodiék pedig hibáztak a hosszú gyorsasági szakaszon. Míg a rövidebb gyorsaságikon Maricsekék tudtak pár másodperces előnyt szerezni, addig a sorozatba utolsó pillanatban bejelentkező Német Gábor és navigátora, Adorján Szabolcs a nagyon nehéz, technikás pályán tudott súlyos másodperceket rabolni a többiektől. Az utolsó kör, vagyis a körgyors lett, Németék veszte, hiszen Hibjánék defektet kaptak előttük és a szűk pályán nem volt esélyük megelőzni a kategóriatársat, aki miatt így negyven másodperces hátrányt szedtek össze. Maricsekék számára ez elég volt ahhoz, hogy átvegyék a vezetést. A Maricsek-Paizs páros az utolsó szakaszt is megnyerve lett a Peugeot Kupa idei első futamgyőztese Németék előtt. Hangodiék nagyot hajráztak, és a végén csak 6 tized másodperccel maradtak le Hibjánéktól, akik így a harmadikok lettek.

A Peugeot Sport hazai képviselője, a Tagai Racing Technology vezetője, Tagai Tamás is elégedetten nyilatkozott a futam után: „Annak ellenére, hogy nem voltak most sokan, nagyon jól sikerült a nap. Mindenki megtalálta a maga ellenfelét, megvívta a csatáját és mindezt jó légkörben. Ez utóbbi tölt el a legnagyobb örömmel!”

A következő verseny az augusztus közepén megrendezendő Miskolc Rally lesz.

A Salgó Rally Peugeot Kupa végeredménye:

 1. Maricsek Miklós Paizs Róbert                Rally Cafe Racing Kft   Peugeot 208 R2       1:32:23.9
  2.         Német Gábor             Adorján Szabolcs       Juhász-Média Kft.        Peugeot 208 R2                 +9.3
  3.         Hibján József              Szollár Csaba               TMC Rallysport KFT.    Peugeot 208 R2           +5:50.4
  4.         Hangodi Bendegúz   Patkó Gábor                HQ Racing Sport Kft.   Peugeot 208 R2           +5:51.0
  5.         Csökő Zoltán               Viszló Csaba                Topp-Cars                       Peugeot 208 R2                 DNF