Gyári restaurátor műhely nyílt a Peugeot-nál

Peugeot 205 GTI

2021.01.11

Gyári restaurátor műhely nyílt a Peugeot-nál

 

A Peugeot közel negyven éve működteti azt a különleges szervezetet, amely veterán típusainak alkatrész-ellátását hivatott biztosítani. Részben erre a páratlan háttérre, részben munkatársainak szakértelmére támaszkodva a márka most egy újabb, különleges szolgáltatást is nyújt azon ügyfeleinek, akiket megbabonáztak az idős járművek.

 

Akár Armand Peugeot első automobilját, a Léon Serpollet mérnökkel közösen konstruált, háromkerekű gőzautó bemutatását (1889), akár a Société des Automobiles Peugeot vállalat hét évvel későbbi megalapítását tekintjük a kezdetnek, tény, hogy a Peugeot család 210 éve létrehozott ipari birodalma több mint 120 éve foglalkozik autók gyártásával.

  

Ez több elméleti hagyatéknál: az évek során a márka számtalan olyan típust alkotott, amelyek nélkül talán más irányt vett volna az autóipar fejlődése. Az nyilvánvaló, hogy a Peugeot története elválaszthatatlan az európai mobilitás evolúciójától – az azonban már nem mindenki számára ismert, hogy a család évtizedek óta aktív és kreatív erőfeszítéseket tesz azért, hogy az értékes múlt minél több elemét megőrizze.

Peugeot 205 GTI

Az 1982-ben létrehozott L'Aventure Peugeot a két évszázados múlt minden relikviáját gondozza, a kerékpároktól kezdve a kávé- és borsőrlőkön át a női fűzőkig, fő profilja azonban természetesen az automobil. Téved azonban, aki azt gondolja, a 6000 négyzetméteres gyári múzeummal kimerül a szervezet tevékenysége.

 

Az Armand Peugeot dédunokája, a vállalat mai képét megformáló Pierre Peugeot által létrehozott intézmény (amelyet jelenleg Pierre fia, Xavier Peugeot gondoz) nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy hozzájáruljon a világszerte fellelhető több millió idős, youngtimer vagy veterán korú Peugeot működőképes állapotban tartásához.

 

Ennek érdekében korabeli alkatrészek páratlanul gazdag katalógusát hozták létre: az interneten kereshető gyűjteményben jelenleg közel száz évre (a Peugeot 201-esig) visszamenőleg találunk eredeti, vagy azzal megegyező minőségben utángyártott, a szervezet tanúsítványával igazolt alkatrészeket. A katalógus jelenleg 16 ezer cikkszámot tartalmaz, és folyamatosan bővül.

 

Peugeot 205 GTI
Peugeot 205 GTI
Peugeot 205 GTI

A L'Aventure Peugeot igazi kincsestár tehát azok számára, akik maguk újítják fel öreg Peugeot-jukat. A szervezet vezetői azonban tisztában vannak azzal, hogy nem mindenki rendelkezik az ehhez szükséges idővel vagy szakértelemmel. Az ő kedvükért indítják el restaurátori szolgáltatásukat: 2021-től megkezdik az arra érdemes öreg Peugeot járművek felkutatását és helyreállítását.

 

Az aprólékos gonddal életre keltett, teljes körű dokumentációval, valamint eredetigazolással ellátott veteránok szabadon megvásárolhatók lesznek, a várakozások szerint a kereslet jóval meghaladja majd a múzeumi műhely kapacitását.

 

A feladat egyébként nem új a szervezetnél dolgozó szakemberek számára, hiszen a L'Aventure Peugeot régóta vállalja magángyűjtők autóinak részleges vagy teljes felújítását.

Peugeot 205 GTI
Peugeot 205 GTI

A különbség az, hogy az új projektben nem „hozott anyagból” fognak dolgozni, hanem a felújítás alanyát is maguk szerzik meg: az ügyfél kulcsra kész veteránautót kap, természetesen a megfelelő szervizháttérrel együtt.

 

A projekt referenciamunkája egy igazi közönségkedvenc: egy Peugeot 205 GTI lesz. A 130 lóerős, 1,9 literes motorral szerelt autó kellőképpen megfáradt állapotban érkezett meg a Sochaux-i műhelybe, a projekt bőségesen ad majd munkát a szervezet szerelőinek, karosszéria-lakatosainak, kárpitosainak és egyéb szakértőinek.

 

Peugeot 205 GTI 1.9 műszaki adatok

 

Méretek (m)

3,70 x 1,59 x 1,35

Tengelytáv (m)

2,42

Ajtók / ülések száma

3 / 5

Menetkész tömeg (kg)

860

Csomagtartó kapacitása (l)

216

Üzemanyagtartály kapacitása (liter)

50

Fékrendszer, elöl / hátul

belső hűtésű tárcsa / tárcsa

Kerékméret

185/55 R15

Tömeg/teljesítmény arány (kg/LE)

6,6

Motor típusa / elrendezése

XU9JA / soros négyhengeres

Lökettérfogat (cm3)

1905

Szelepek száma

8

Üzemanyag

benzin

Befecskendező rendszer

Bosch LE2-Jetronic

Furat x löket (mm)

83,0 x 88,0

Sűrítési viszony

9,4

Legnagyobb teljesítmény (LE/kW@1/perc)

130/96 @ 6000

Legnagyobb forgatónyomaték (Nm@1/perc)

161 @ 4750

Erőátvitel

ötfokozatú kézi, elsőkerék-hajtás

Üzemanyag-fogyasztás, vegyes (l/100km)

7,8

CO2-kibocsátás, vegyes (g/km)

181

Végsebesség (km/óra)

206

Gyorsulás 0-100 km/óra (mp)

7,8