Az olasz pénzügyőrség elektromos autókkal újít

Guardia di Finanza - Peugeot e-208

2021.04.20.

A PEUGEOT ÉS AZ OLASZ PÉNZÜGYŐRSÉG ZÉRÓ KIBOCSÁTÁSÚ AUTÓKKAL  ÚJÍTJA MEG PARTNERSÉGÉT

 

Február 23-án a PEUGEOT és az olasz pénzügyőrség a Guardia di Finanza[1] hosszú és gyümölcsöző együttműködésük újabb fejezetét nyitották meg, ezúttal a károsanyag-kibocsátástól mentes közlekedés jegyében. Ezen a napon érkezett meg ugyanis az összesen harminc, 100%-ban elektromos PEUGEOT e-208-ból álló flotta első tagja a Guardia di Finanza főparancsnokságára. Az új szolgálati autók a Guardia di Finanza hivatalos arculatát viselik, és minden olyan speciális felszerelést megkapnak, amelyek a terepmunkához szükségesek, mindezt pedig a környezet kíméletének szellemében.

  

A PEUGEOT Italia a Guardia di Finanza római főparancsnokságán tartott ceremónián, a testület legmagasabb rangú tisztviselőinek jelenlétében adta át hivatalosan a szolgálati autóparkot hamarosan bővítő harminc darab e-208 első példányának kulcsait.

 

A 100%-ban elektromos meghajtású, 100 kW (136 LE) teljesítményű PEUGEOT e-208 azért csatlakozik a Guardia di Finanza csapatához, hogy olyan műveletekben teljesítsen szolgálatot, amelyekben az agilitás, a gyors reakció alapvető szerepet játszik. A modell ultramodern, csúcstechnológiát képviselő hajtáslánca megnyitja az utat az új, karbonmentes autózás világába; számtalan nyerő vonása révén 2020-ban Az Év Autójának választották.

Guardia di Finanza - Peugeot e-208

Az új flotta első tagja térítésmentesen érkezett a testülethez, az őt követő 30 másik példányt pedig hosszú távú bérlet formájában szerzik be. A teljes flotta 100%-ban elektromos meghajtású, és a Guardia di Finanza hivatalos szürke-sárga színeit viseli.

 

A PEUGEOT e-208 jelentős, 50 kWh kapacitású akkumulátora akár 340 km-es hatótávot is lehetővé tesz (a WLTP szabvány szerint). Az akkumulátorra – annak 70%-os kapacitásáig – 8 év vagy 160 ezer km garanciát vállal a márka. Az akkumulátor a padlólemez alatt kapott helyet, ezért alacsonyabbra került az autó súlypontja. Ennek – valamint a speciális kiképzésű futóműnek – köszönhetően az elektromos változat dinamizmusa nemcsak felveszi a versenyt, de még meg is haladja a belsőégésű motorokkal szerelt verziók teljesítményét. Az akkumulátor töltésére több, a mindennapi helyzetekhez jól alkalmazkodó megoldás áll rendelkezésre, a hagyományos hálózati csatlakozótól a 100 kW-os DC gyorstöltőig, amellyel 30 perc alatt mintegy 80%-os töltöttség érhető el. A PEUGEOT e-208 kiemelkedő technológiai színvonalát bizonyítja a számos vezetéssegítő rendszer is, köztük az adaptív tempomat és a sáv pozícionáló rendszer, amelyek már az önvezető autózás előszobájának tekinthetők. Említtessék meg végül az új PEUGEOT i-Cockpit® 3D, amely két síkban, hologramszerűen jeleníti meg a vezetéssel kapcsolatos információkat attól függően, hogy azok mennyire fontosak és/vagy sürgősek. Az ily módon csökkenthető reakcióidő rövidülés körülbelül fél másodperc a hagyományos műszerfallal szemben – ez 100 km/h sebességnél 15 méternyi nyereséget jelent.

Guardia di Finanza - Peugeot e-208

A Guardia di Finanza számára kifejlesztett PEUGEOT e-208 több olyan berendezést és szolgáltatást kínál, amelyek a testület sajátos tevékenységéhez szükségesek.

Így például a megerősített kalaptartóhoz külön megvilágítás tartozik, amelyet az éjszaka végzett ellenőrzések során lehet hasznos. Az első üléssorban található tablettartó pedig az operatív központtal való kapcsolattartást segíti.

Az utastérben található ergonomikus vezérlőről könnyen irányíthatóak a megkülönböztető fény- és hangjelzések.

 

A karosszéria nagy fénytörésű fényezést kapott, mégpedig a Guardia di Finanza hivatalos színeiben. A tetőn három villogó, elöl és hátul pedig mikroLED-ekből álló fénysor biztosítja a maximális láthatóságot a bevetések során – akkor is, amikor az autó áll.

Az átalakításokat a Focaccia Group végezte, amely már több mint 60 éve van jelen az autóiparban, specialitásuk a rendvédelmi szervek számára végzett átalakítások. Az ily módon átalakított autók sajátságos és nagyon precíz igényeket elégítenek ki, igen szigorú teszteknek vetik alá őket, homologizációjukat törvények szabályozzák.

 

A 2019 áprilisában szállított két PEUGEOT 3008 után a márka most legnépszerűbb elektromos modelljét delegálta az olasz testület flottájába. A PEUGEOT ezzel is kifejezi, mennyire elhivatott aziránt, hogy ügyfeleinek a legmagasabb színvonalú technológiákat, egyben pedig károsanyagmentes megoldásokat kínáljon.

[1] A Guardia di Finanza feladatai közé tartozik Olaszországban az adócsalás elleni küzdelem, az ország gazdasági érdekeinek védelme, a tengeri közlekedés ellenőrzése, a járványügyi felügyelet, a gazdasági verseny védelme, a pénzmosás elleni küzdelem és a rendfenntartás.