A Peugeot 308 a Világ Év Női Autója

Peugeot 308 - Év Női Autója

2022.03.08.

A Peugeot 308 a Világ Év Női Autója

 

A világ öt földrészének negyven országából érkezett, ötvenhat autós újságírónő a Peugeot 308-ast szavazta meg a 2022-es modellév legfontosabb újdonságának. Számos kategóriagyőzelem után most először ért el abszolút első helyezést Peugeot.

 

A 2009-ben alapított Világ Év Női Autója (Women's World Car of the Year, WWCOTY) díjat azért hívta életre az új-zélandi Sandy Myhre, hogy a nőknek is hangot adjon az autóiparban. Éppen ezért a WWCOTY zsűrijének tagjai nem a szó közhelyes értelmében vett, ideális ’női autót’ keresik.

 

Ugyanazon szempontok (így például a biztonság, a minőség, a vételár, a könnyed vezethetőség vagy a környezeti lábnyom) szerint minősítik az adott évben újonnan bemutatott típusokat, mint minden újságíró vagy tudatos vásárló tenné.

 

Ugyanakkor ezeket az aspektusokat női szemmel értékelik és súlyozzák, így végső soron mégis különleges és egyedülálló a díj. A zsűri tagjai ugyanis áttételesen azokat a fogyasztókat képviselik, akik a nyugati világban egyre növekvő súllyal bírnak a vásárlási döntések meghozatalában, illetve egyre nagyobb közvetlen vásárlóerőt képviselnek: a nők globális összbevétele 2018 és 2020 között húsz százalékkal (20-ról 24 billió dollárra) nőtt .

Peugeot 308 - Év Női Autója

Ezek után különösen megtisztelő, hogy az új generációs Peugeot 308 nem csak az év legjobb városi autója címet nyerte el a Világ Év Női Autója idei szavazásán, hanem az abszolút első helyet is.

 

A hat döntős modell között ráadásul a Peugeot-nak kedvezett a legkevésbé a papírforma, hiszen sem nem szabadidőjármű (mint a döntősök közül négy típus), sem nem tisztán elektromos (mint három ellenfele). Ugyanakkor plug-in hibrid hajtáslánccal már most is rendelhető, és immár az is hivatalos, hogy 2023-ban akkumulátoros elektromos kivitele is megjelenik a piacon.

 

Ennek fényében nem meglepő, hogy a szavazás minden korábbinál szorosabb volt – a Peugeot 308 győzelme pedig minden korábbinál értékesebb, hiszen rendkívül rátermett vetélytársakat sikerült legyőznie.

 

„A Peugeot 308 jóformán mindent megad, amit egy autótól elvárhatunk” – indokolta döntését a WWCOTY díj alapítója, Sandy Myhre. „Nagyon jól vezethető, az ember el sem hinné, hogy a legtöbb kivitelben mindössze egy 1,2 literes benzinmotor dolgozik.”

/image/46/4/driving-position-femme-rvb-ndp.814464.jpg

Francia kolléganője, Mélina Priam szerint a modell „rendkívül kényelmes a vezető számára, és kiemelkedően kellemes légkört kínál,” míg a vietnami Hoa Hguyen számára „a közepes fordulatszám-tartományban leadott motorteljesítmény és a finoman kapcsoló automata sebességváltó volt a legfontosabb”.

 

A japán Etsuko Kusuda hazájának „szűk városi utcáin mutatott fordulékonysága, valamint a rendkívüli teljesítményt nyújtó, csendes motor” miatt szavazott a Peugeot 308-asra, a dán Malene Raith pedig a modell árképzését értékelte nagyra: a 308-as „nem a szerencsés kevesek drága autója, hanem olyan jármű, amelyet a legtöbb család megengedhet magának”.

 

Az argentin Jimena Olazar az azonos nevű elődmodellre utalt vissza, amikor azt mondta, „a Peugeot 308 nem elégedett meg annyival, hogy fenntartsa sikerét, de túl akarta, és túl is tudta szárnyalni magát”.

 

A legpontosabban mindazonáltal azok a zsűritagok fogalmaztak, akik nem egy-egy kimagasló értéknek, hanem a modell általános vonzerejének tulajdonították megérdemelt győzelmét.

 

„Rendkívül átgondolt koncepció, amely egyrészt magával ragadó arculattal bír, másrészt színes hajtáslánc-kínálattal lép a piacra” – vélte a portugál Carla B. Ribeiro, míg holland kollégája, Rowan Peperkamp egyenesen úgy fogalmazott, hogy „a 308 megbízható és kiszámítható autó, amely ugyanakkor nem unalmas. Kormányzása közvetlen, fordulóköre váratlanul szűk, a vezető számára pedig a lehető legjobb üléshelyzetet tartogatja.”

 

A 308-as az első Peugeot, amely a dobogó legfelső fokára állhat a Világ Év Női Autója díj történetében, márkatársai ugyanakkor korábban már többször is arattak kategóriagyőzelmet. A második generációs Peugeot 3008 kvalitásait 2017-ben a Világ Év Női Szabadidőjárműve címmel jutalmazták, míg 2021-ben nem is egy, hanem két szegmensben koronáztak Peugeot-t. Az új Peugeot 208 és e-208 ekkor a Világ Év Női Városi Autója; testvérmodellje, a Peugeot 2008 és e-2008 pedig a Legjobb Városi Crossover címmel lett gazdagabb.